Tartufata s pljukancima

Tartufata s pljukancima

Tartufata je proizvod od tartufa. Nastaje spajanjem tartufa i maslinovog ulja, a česti sastojci su i masline te šampinjoni ili vrganji. Koristi se kao prilog, kao dodatak paštama, rižotima, namazima i sl.

Sastojci za 2 osobe:

250 g tjestenine (pljukanci, fuži i sl.)
50 g maslaca
200/250 ml vrhnja za kuhanje
80 g tarufate

Za posluživanje/po želji:
30 g ribanog tvrdog sira/parmezana
Maslinovo ulje

Priprema:

1.Staviti kuhati tjesteninu, domaću ili kupovnu. Ovog puta radila sam svoje pljukance (recept je na ovom linku), a odlično pašu i fuži.
2.Za to vrijeme pripremiti umak: na ugrijanu tavu staviti maslac. Kad se rastopi, dodati tartufatu, promiješati i uliti vrhnje.
3.Dodati sol i papar, začiniti još po želji. Kuhati na najmanjoj vatri.
4.Kad je tjestenina skuhana (tj. minutu prije nego je gotova) procijediti ju i ubaciti u umak. Kuhati još minutu da se sve poveže.
5.Kod posluživanja posipati sa sirom i preliti s maslinovim uljem.

Tartufata s pljukancima

Tartufata je po mnogima jeftinija zamjena za tartufe, odnosno dobra prilika za sve one koji si ne mogu priuštiti tartufe, a željeli bi. Većinom se radi od crnog tartufa, jer je jeftiniji, no ima ih i od bijeloga. Mnogi zamjeraju proizvođačima činjenicu da tartufata sadrži vrlo mali postotak pravih tartufa (1-5 %), te razne arome koje su zapravo pojačivači okusa tartufa.

Koju god opciju izabrali, nadam se da će vam barem malo prenijeti mirise i okuse Istre.

Dobar tek i uživajte,

Voli vas Mamika!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *