Obitelj i hrana

Super Pavlova za superbaku

Super Pavlova za superbaku

Torta Pavlova

Svake će godine jedna Zlatikina (Miina) baka slaviti puni rođendan, a Zlatiko (Mia) pola rođendana, na isti datum. Zato ćemo svake godine raditi neku super tortu za njih dvije. Ove godine to je Pavlova, jedna od najpoznatijih torti. Na prvu mi se činila kompliciranom, zbog sušenja kora koje se rade umjesto biskvita – a to su beze kore, ali zapravo je vrlo jednostavna, i ono najbitnije – sočna, kremasta i hrskava – sve odjednom. Ime je dobila po ruskoj balerini koja se zvala Ana Pavlova, za koju je navodno tortu osmislio jedan kuhar za vrijeme njene australske turneje.

Ovo je za mene prava ljetna torta, zbog puno voća koje se koristi i sladolednog okusa kojeg ostavlja u ustima.

VAŽNO! Torta se radi 2 dana (ali nemojte da vas to obeshrabri, jer je to 2 dana po malo vremena i truda, stvar je u tome što su kore bolje sutradan, a i krema od vanilije se završava sutradan).

Sastojci (za kore)

5 bjelanjaka
prstohvat soli
120 g šećera
1 žlica alkoholnog octa

Priprema kora

1.Upalite pećnicu na 130 stupnjeva.
2.Odvojite bjelanjke i žutanjke te napravite snijeg od bjelanjaka i soli. Gotov je kada ga možete okrenuti naopačke, a neće ispasti van.
3.Kad ste sigurni da je gotov, postepeno dodajte šećer i miksajte još par minuta da se šećer rastopi. Na kraju dodajte 1 žlicu alkoholnog octa i izmiksajte.
4.Pripremite 2 pleha za pečenje, jer ćete smjesu podijeliti na 3 dijela (3 kruga). Na oba stavite masni papir, a na njemu od smjese napravite 2 kruga na jednom plehu i 1 krug na drugom plehu. Neka sva 3 kruga budu otprilike iste veličine, promjera oko 20 cm. (Ja koristim jedan lonac pa uz pomoć njega nacrtam krug olovkom). ILI podijelite smjesu na 2 dijela, da dobijete 2 kruga. Takva torta će biti niža i šira, a time i lakša za rezanje.
5.Kore se peku 1 sat i 15 minuta, a za to vrijeme ne smijete otvarati pećnicu. Možete ih staviti peći u isto vrijeme. Sve 3 kore (ili 2) ostavite da se ohlade do kraja, najbolje preko noći (a mogu stajati i 2-3 dana).

Krema od vanilije*

Sastojci

250 ml vrhnja za šlag
5 žumanjaka
100 g šećera
štapić vanilije ili žličica ekstrakta od vanilije
10 g želatine
1 Bourbon vanilin šećer
250 g mascarponea

Priprema

1.Vrhnje za šlag zakuhati do vrenja, dodati vaniliju (ekstrakt ili štapić vanilije) i Bourbon vanilin šećer.
2.U drugoj posudi izmiksati jaja i šećer. Želatinu pripremiti prema uputi na pakiranju.
3.U smjesu jaja i šećera uliti vrhnje i umiješati. Dodati želatinu i sve sjediniti.
4.Ostaviti preko noći, pa sutradan pjenjačom umiješati 250 g mascarponea.

Slaganje torte

Razno voće: 300-350 g

1.Pripremite barem 3 vrste voća i nasjeckajte ga na razne veličine, npr. nektarine na kockice 1×1 cm, jagode po pola, borovnicu i aroniju stavite cijelu, ploške kivija na četvrtine itd. Stavite voće različitih boja (npr. nektarine, borovnice i kivi) kako bi torta bila šarenija. Voće koje često ljeti koristim je ananas, dinja, lubenica, aronija, borovnica, maline, kupine…
2.Uzmite 1 od 3 kore (ili 2 ako ste radili samo 2)i premažite ju trećinom kreme (ili sa pola kreme ako imate samo 2 kore). Po njoj razbacajte po malo od svake vrste voća kojeg ste pripremili. Na to stavite 2. koru, premažite s još jednom trećinom kreme i stavite voće. I tako još jednom (podloga – krema – voće). Stavite tortu u frižider da se ohladi. Može se rezati i odmah nakon slaganja, ali je bolja ako odstoji bar 1 sat.

Savjet

Moguće je da će voće pustiti malo soka, pa je najbolje da ovu tortu pripremite ujutro ako vam treba za popodne/navečer, izdržat će i preko noći, ali maksimalno dva dana (ako uspije toliko potrajati).

Pavlova

*Recept za kremu dobila sam od dragog kolege Stefana iz Beograda, hvala mu 🙂



2 thoughts on “Super Pavlova za superbaku”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *