Recepti

Super Pavlova za superbaku

Torta Pavlova

Svake će godine jedna Zlatikina baka slaviti puni rođendan, a Zlatika pola rođendana, na isti datum. Zato ćemo svake godine raditi neku super tortu za njih dvije. Ove godine to je Pavlova, jedna od najpoznatijih torti. Na prvu mi se činila kompliciranom, zbog sušenja kora koje se rade umjesto biskvita – a to su beze kore, ali zapravo je vrlo jednostavna, i ono najbitnije – sočna, kremasta i hrskava – sve odjednom. Ime je dobila po ruskoj balerini koja se zvala Ana Pavlova, za koju je navodno tortu osmislio jedan kuhar za vrijeme njene australske turneje.

Sastojci (za kore)

5 bjelanjaka
prstohvat soli
150 g šećera
1 žlica alkoholnog octa

Priprema

1.Upalite pećnicu na 130 stupnjeva.
2. Odvojite bjelanjke i žutanjke te napravite snijeg od bjelanjaka i soli. Gotov je kada ga možete okrenuti naopačke, a neće ispasti van.
3. Kad ste sigurni da je gotov, postepeno dodajte šećer i miksajte još par minuta da se šećer rastopi. Na kraju dodajte 1 žlicu alkoholnog octa i lagano umiješajte špatulom, kako snijeg nebi “pao”.
4. Pripremite 2 pleha za pečenje, jer ćete smjesu podijeliti na 3 djela (3 kruga). Na oba stavite masni papir, a na njemu od smjese napravite 2 kruga na jednom plehu i 1 krug na drugom plehu. Neka sva 3 kruga budu otprilike iste veličine, promjera oko 20 cm.
5. Kore se peku 1 sat i 30 minuta, a za to vrijeme ne smijete otvarati pećnicu. Nakon što su prva dva kruga pečena, stavite pleh negdje sa strane da se ohladi i stavite drugi pleh da se peče. Sve 3 kore ostavite da se ohlade do kraja, najbolje preko noći (a mogu stajati i 2-3 dana).

Krema i voće

Sastojci:

mascarpone od 250 ml
vrhnje za šlag od 200/250 ml
1 vrećica želatine (10 g) ili 1 kremfix

nekoliko vrsta voća

po želji: 1 mala žličica arome vanilije ili 1 vanilin šećer

Priprema:
1. Vrhnje za šlag umutite mikserom u šlag. Za to vrijeme pripremite želatinu prema uputama na pakiranju (ili kremfix). Dodajte aromu vanilije ili vanilin šećer i mascarpone i sve zajedno miksajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.
2. Voće: uzmite barem 3 vrste voća i nasjeckajte ga na razne veličine, npr. nektarine na kockice 1×1 cm, jagode po pola, borovnicu i aroniju stavite cijelu, ploške kivija po pola, itd. Stavite voće različitih boja (npr. nektarine, borovnice i kivi) kako bi torta bila šarenija.
3. Uzmite 1 od 3 kruga (podlogu/koru) i premažite ju trećinom kreme. Po njoj razbacajte po malo od svake vrste voća kojeg ste pripremili. Na to stavite 2. krug, premažite ga trećinom kreme i stavite voće. I tako još jednom (podloga – krema – voće). Tortu nije potrebno dodatno ukrašavati jer je sama po sebi rustikalna i šarena od voća, no možete – ako želite. Stavite ju frižider da se ohladi.

Savjet

Moguće je da će voće pustiti malo soka, pa je najbolje da ovu tortu pripremite ujutro ako vam treba za popodne/navečer, ne znam kako bi se ponašala da prenoći, možda bi se malo čak i urušila.

P.S. može se primijetiti da volim u receptima stavljati da ide jedan sastojak ILI drugi. To je zato da vam pokažem da se ne morate strogo držati recepata, a ipak će vam uspjeti. Također, to je i da biste se malo poigrali i dali mašti na volju.

torta-pavlova
Iz ptičje perspektive

pavlova presjek
Presjek
pavlova
Pavlova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *