Pljukanci – tradicionalna istarska tjestenina

Pljukanci – tradicionalna istarska tjestenina
Pljukanci

Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina tj. pašta, kako ju volimo zvati. Iako je kupovna tjestenina vrlo ukusna i primamljivih oblika, ponekad se stvarno isplati napraviti svoju domaću tjesteninu. Pljukanci se vrlo brzo naprave i za njih nisu potrebni nikakvi egzotični sastojci, zato su vrlo često na našem meniju. Pogotovo nakon što sam ih naučila raditi na Festivalu pašte.

Sastojci

300 g glatkog brašna
1 žličica soli
220 ml vode

Priprema

1.Sve sastojke staviti u zdjelu i rukama izmiješati.
2.Prebaciti na radnu površinu koju je potrebno prethodno malo pobrašniti da se tijesto ne lijepi.
3.Mijesiti dok smjesa ne postane glatka.
4.Tijesto vratiti u posudu i pokriti krpom te ostaviti pola sata da “odmori”.
5.U loncu zakuhati vodu, dodati sol kad zakipi i ubacivati pljukance.
6.Pljukanci se rade na način da se od tijesta otrgne komadić tijesta veličine otprilike 1-2 cm i zatim se trlja između dlanova dok se ne izduži. Na taj se način dobije vretenasti oblik tjestenine po kojem su pljukanci poznati.
7.Kuhati 10-15 minuta (ovisno o veličini), ocijediti i pomiješati s nekim umakom. Najbolje pašu uz umak od šparoga, divljači ili tartufa.

Uskoro stiže i recept za moj najdraži recept s pljukancima – onaj s tartufima.

Osim pljukanaca, u Istri su poznate još i sljedeće vrste tjestenina:
lazanje, pasutice, makaruni. fidelini, rigatoni, ravioli, no najpoznatiji i najtraženiji u sjeverozapadnoj Istri su fuži i pljukanci.



Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *