Pljukanci
Recepti

Pljukanci – tradicionalna istarska tjestenina

Pljukanci

Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina tj. pašta, kako ju volimo zvati. Iako je kupovna tjestenina vrlo ukusna i primamljivih oblika, ponekad se stvarno isplati napraviti svoju domaću tjesteninu. Pljukanci se vrlo brzo naprave i za njih nisu potrebni nikakvi egzotični sastojci, zato su vrlo često na našem meniju. Pogotovo nakon što sam ih naučila raditi na Festivalu pašte.

Ako vas zanima još ideja za recepte, navratite na moj Instagram: Mamika.tea

Sastojci

300 g glatkog brašna
1 žličica soli
220 ml vode

Priprema

1.Sve sastojke staviti u zdjelu i rukama izmiješati.
2.Prebaciti na radnu površinu koju je potrebno prethodno malo pobrašniti da se tijesto ne lijepi.
3.Mijesiti dok smjesa ne postane glatka.
4.Tijesto vratiti u posudu i pokriti krpom te ostaviti pola sata da “odmori”.
5.U loncu zakuhati vodu, dodati sol kad zakipi i ubacivati pljukance.
6.Pljukanci se rade na način da se od tijesta otrgne komadić tijesta veličine otprilike 1-2 cm i zatim se trlja između dlanova dok se ne izduži. Na taj se način dobije vretenasti oblik tjestenine po kojem su pljukanci poznati.
7.Kuhati 10-15 minuta (ovisno o veličini), ocijediti i pomiješati s nekim umakom. Najbolje pašu uz umak od šparoga, divljači ili tartufa.

Uskoro stiže i recept za moj najdraži recept s pljukancima – onaj s tartufima.

Osim pljukanaca, u Istri su poznate još i sljedeće vrste tjestenina:
lazanje, pasutice, makaruni. fidelini, rigatoni, ravioli, no najpoznatiji i najtraženiji u sjeverozapadnoj Istri su fuži i pljukanci.

You may also like...

Popular Articles...

6 Comments

  1. […] g tjestenine (pljukanci, fuži i sl.) 50 g maslaca 200/250 ml vrhnja za kuhanje 80 g […]

  2. […] je zapravo brašno od durum pšenice, a koristi se prvenstveno za izradu tjestenine. Grublje je teksture, što podsjeća na griz i palentu, pa se u našim krajevima taj naziv koristi […]

  3. […] je zapravo brašno od durum pšenice, a koristi se prvenstveno za izradu tjestenine. Grublje je teksture, što podsjeća na griz i palentu, pa se u našim krajevima taj naziv koristi […]

  4. […] radim još od srednje škole, što znači oko 20 godina! Kroz to dugo vrijeme isprobavala sam razna tijesta i većinom sam ih pripremala odokativno. To je dovelo do toga da su tijesta nekad bila više fina, […]

  5. […] su vrsta punjene tjestenine. Mogu se puniti bilo čime, pa čak i nečim slatkim. Porijeklom su iz Italije, pa su se, kao i […]

  6. […] uz palentu (u ovom slučaju dodala sam u nju malo češnjaka i svježeg origana), neku paštu/ tjesteninu ili možete samo točati kruh u […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *