Pire od bundeve

Pire od bundeve

Pire od bundeve može se napraviti na 2 načina: kuhanjem ili pečenjem. On je slatkast, pa to treba imati na umu kad se poslužuje uz slana jela (ako se radi od butternut/ muškatnoj ili sličnoj bundevi).

KUHANJE

1.Bundevu prerezati po pola i sa žlicom očistiti od koštica (postrugati koštice van).
2.Oguliti ju sa spravicom za guljenje krumpira.
3.Narezati ju na kockice veličine oko 2×2 cm, staviti u lonac s vodom i kad zakipi kuhati 15 minuta.
4.Ocijediti i smiksati sa štapnim mikserom ili u blenderu.

PEČENJE

1.Bundevu očistiti, oguliti i narezati na kockice.
2.Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i po njemu rasporediti kockice (tako da ne budu jedna na drugoj).
3.Peći u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta (probati s vilicom je li gotovo: ako je mekano i vilica lako ulazi unutra- onda je gotovo).
4.Ostaviti da se ohladi.
5.Smjesu staviti u blender, kratko miksati i tako nastane pire.

ZA ŠTO SE MOŽE KORISTITI?

-prefina juha od bundeve
-kao umak za tjesteninu (dodati sol, papar i maslinovo ulje i sve skupa pomiješati sa skuhanom tjesteninom)
-umak za rižoto (isto kao za tjesteninu)
-njoki
-muffini
-biskviti (ovdje treba dodati više brašna nego inače jer bundeva dosta navlaži tijesto)
-keksi
-krema za kolače i torte
-dodatak toplim napitcima poput čaja ili kave – često se koristi za izradu “Pumpkin spice latte” (kave s okusom pite od bundeve), koji je u Americi jako popularan, a za koji vam recept donosim u sljedećem postu jer me oduševio okus i kombinacija kave sa tipičnim jesenjskim začinima: cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić i dr. Taj začin se naziva još i “Pumpkin pie spice” ili “Začin za pitu od bundeve”. Totalno je jesenski, idealan za trenutke kada se samo želimo zagrnuti s dekicom i gledati film ili pak uživati u zvukovima jesenje kiše.

Pire od bundeve se može i smrznuti pa koristiti po potrebi.



1 thought on “Pire od bundeve”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *