Pinca – mirisni kolač za Uskrsni doručak

Pinca

Pinca se naziva još i sirnica. Zbog toga sam ja naivno vjerovala da je to neki kolač od sira, a nije. Sirnica se zove jer se nekada radila od ukiseljenog (usirenog) tijesta umjesto kvasca. Trik koji jako dobro dođe u ova vremena nestašice kvasca! (A u zadnje vrijeme jako su popularni i tzv. sourdough kruhovi – oni od ukiseljenog tijesta).

Ovaj recet je dovoljan za 2 pince, tako da treba prepoloviti količinu sastojaka ako se želi raditi samo jedna. No, zbog težine pripreme i zbog toga što pinca brzo plane, bolje je odmah napraviti 2.

Potrebno je dosta vremena i strpljenja, pa ako niste od toga – nemojte ni započinjati.

Pinca

Imaš Instagram? Pridruži mi se na Mamika.tea

Sastojci

1 kocka svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
0,5 dcl mlijeka
550 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
4 cijela jaja
40 g šećera
korica 1 naranče
korica 1 limuna
70 g maslaca
30 g maslinovog ulja ili svinjske masti
1 velika žlica likera ili rakije
Suho voće, po želji (ja ga prezirem pa ga ni ne stavljam)

Priprema

1.Kvasac staviti u malo zagrijanog mlijeka i ostaviti da se digne.
2.U jednoj zdjeli promiješati brašno i prašak za pecivo.
3.U drugoj zdjeli izmiksati jaja sa šećerom, pa dodati naribane korice limuna i naranče. Tu smjesu prebaciti u prvu zdjelu s brašnom.
4.Sve dobro izmiješati i dodati rastopljeni maslac, maslinovo ulje, nadignuti kvasac i liker/rakiju. (I suho voće ako ga stavljate).
5.Miješati dok se ne dobije glatko i mekano tijesto. Savjetuje se da se tijesto mijesi rukama što duže, kako bi se razvio gluten, jer će onda biti puno rahlije. (U jednoj kuharici pročitala sam da se preporuča da se mijesi i sat vremena, no toliko luda baš i nisam).
6.Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom 60 min.
7.Nakon toga, tijesto podijeliti na dva dijela, malo ih opet zamijesiti i ostaviti još 30 min da se dižu.
8.Tijesta izvaditi iz posude i staviti na pleh za pečenje (na kojem je papir za pečenje). Na površini tijesta nožem napraviti križ ili 3 crte.
9.Peći ih 20 min na 150 minuta (probati sa čačkalicom jesu li gotove).
10.Vruće pince zamotati u čistu krpu i ostaviti da se skroz ohlade.

Napomena: Može stajati i tjedan dana, u zatvorenoj posudi da se ne osuši.

Pinca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *