Obitelj i hrana

Pandešpanja sa slastičarskom kremom

“Kakva si ti to Istrijanka, Tea, kad ne znaš što je Pandešpanja?” Rekoh sebi neki dan. I bacih se u potragu za nekim jednostavnim receptom i značenjem. Kako i na prvu zvuči, to je “španjolski kruh”, a zovu ga još i pandišpanj, patišpanja. To je vrsta suhog kolača od brašna, šećera i jaja. Dakle, radi se o desertu, a ne o slanom kruhu.

Tradicionalna je slastica u Istri i Dalmaciji, a zbog svoje jednostavne pripreme (opet sve u jednoj zdjeli), lako se priprema i čini se kao izvrsna baza za razne nove deserte s različitim kremama, ukrasima…

Pandešpanja

Sastojci

7 jaja
250 g glatkog brašna
250 g šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica maslinovog ulja

Priprema

1.Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žutanjaka.
2.U bjelanjke dodajte prstohvat soli, pa ih mikserom umutite u čvrsti snijeg.
3.Dodajte šećer, žumanjke, žlicu likera i koricu limuna i miksajte dok se sve ne sjedini. Ne brinite za “snijeg”, neće “pasti”.
4.Dodajte brašno i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
5.Kalup za tortu namažite s uljem i smjesu ulijte u kalup. Pecite 30-40 min (probajte sa čačkalicom nakon 25 min).

Pandešpanja

To je osnovni recept, može mu se, ali i ne mora, dodati neka krema, može se posipati sa šećerom u prahu, a ja sam ovaj put premazala tortu sa slastičarskom kremom koju sam obogatila sokom od 1 naranče:

Sastojci

250 ml mlijeka
25 g gustina
60 g šećera
35 g maslaca
2 žutanjka

Priprema

1.Mlijeko ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre.
2.U drugoj posudi pjenjačom umutiti jaja sa šećerom i gustinom. U tu smjesu dodavati po 2 žlice vrućeg mlijeka i miješati. I tako jedno 10 žlica, da se jaja temperiraju, a ne skuhaju.
3.Nakon toga smjesu od jaja izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok ne postane gusto poput pudinga.
4.Maknuti s vatre da se malo prohladi i dodati maslac. Ostaviti da se ohladi do kraja. Ja sam ovdje još dodala i sok 1 naranče prije hlađenja, ali ne mora se.

Pandešpanja


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *