Maneštra s ječmom

maneštra

Maneštra je istarski naziv za varivo. To je staro jelo koje se nekada jelo gotovo svakodnevno. Kuha se u velikom loncu od 5 litara, jer se jede po 2-3 dana. Može sadržavati razno povrće, što osigurava brojne vitamine i minerale, a po nekim starim pravilima uvijek bi trebala imati zrna kukuruza.
Paše u svako godišnje doba, a najfinija je kad se radi od sezonskih namirnica.
Ako se kuha s kiselim kupusom ili repom, onda se to kuha odvojeno od maneštre i dodaje se kraju, jer kiselina sprječava da grah omekša.

Ako vas zanima još ideja za recepte, navratite na moj Instagram: Mamika.tea

Sastojci:

Grah (200 g svježeg graha ili 2 konzerve)
150 g ječma
2-3 krumpira
1-2 mrkve
Suho meso, kosti i sl.
1—2 lovorova lista
Pešt (špek, češnjak i peršin) (recept je ovdje)
Nekoliko žlica šalše ili malo koncentrata rajčice (može i bez toga)

Priprema:

1.Ječam i grah namočiti preko noći. Kuhati ih 15 minuta i baciti tu vodu. Uliti svježu.
2.Mrkvu narezati na kolutove.
3.Sve sastojke staviti u lonac i kuhati dok ne dođe do vrenja. Tada smanjiti vatru na najmanje i pustiti da se krčka oko sat vremena ili duže, ovisno o tome jesu li se svi sastojci skuhali.
4.Izvaditi krumpir, zgnječiti ga s vilicom i vratiti u lonac da se maneštra zgusne.
5.Začiniti po želji i kuhati još par minuta da se sve poveže i zgusne.

Savjet: netko povrće prvo izdinsta na luku, pa onda ulije vodu, a netko sve sastojke stavi u vodu bez dinstanja.

maneštra

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *