Mamin Cheesecake – recept koji svima uspijeva

Cheesecake
Mamin Cheesecake

Recepata za Cheesecake iliti tortu od sira ima po Hrvatskoj koliko vam srce želi. Svako kućanstvo ima svoj, baš kao za sarmu, francusku salatu ili grah. I svi se kunu da je njihov recept najbolji. Sarmu nisam probala lošu, ali francusku i grah i Cheesecake jesam. Zato donosim ovaj recept koji mi je dala mama, a koji sam ja dalje proslijedila mnogima i svi mi kažu isto – svima uspijeva i svi ga obožavaju. Pa zašto onda ne biste i vi?

Sastojci

Za podlogu:
250 g keksa Petit beurre (ili Plazma, Grancereale, Digestive…)
100 g maslaca

Za 1.kremu
500 g sirnog namaza (ABC sir, Philadelphia i sl.)
250 g mascarponea
5 jaja
100 g šećera
Korica 1 limuna
Sok pola limuna

Za 2.kremu
400 g milerama ili grčkog jogurta
100 g šećera

Priprema

Podloga

Upaliti pećnicu na 150.
Kekse zdrobiti u blenderu, ali ne skroz do kraja, neka ostane pokoji komadić. Maslac otopiti i rukama pomiješati s keksima. Dobivenu smjesu utisnuti u dno kalupa za tortu.

Prva krema

Sve sastojke staviti u zdjelu i pjenjačom miješati dok se sve ne sjedini. Smjesu izliti na podlogu od keksa i maslaca, ali lagano, da se podlogla nebi digla. Peći 45 minuta, a ako se nakon toga sredina još uvijek drma – peći još 5-10 minuta.

Tortu ostaviti pola sata da se ohladi i za to vrijeme pripremiti drugu kremu.

Druga krema

Sastojke staviti u zdjelu i pjenjačom miješati minutu-dvije. Kremu preliti preko torte i staviti peći 15-20 min.

Tortu ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi do kraja, najbolje preko noći, pa ujutro staviti u frižider da se ohladi i stisne.

Preljev od šumskog voća

Inače radim bez preljeva, ali ovaj put sam radila i preljev od šumskog voća, po muževoj želji, s obzirom da mu je bio rođendan.

Za to će vam trebati:
400 g smrznutog šumskog voća
100 g šećera
Želatina

Šumsko voće i šećer staviti u lonac i grijati na laganoj vatri do vrenja i povremeno miješati. Kad zakipi ostaviti da se ohladi. Umiješati želatinu prema uputi na pakiranju. Preljev preliti preko torte (nakon što se preko noći ohladila na sobnoj temperaturi) i ostaviti najmanje 2 sata u frižideru.

Dobar tek i uživajte!

Mamin Cheesecake
Mamin Cheesecake

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *