Mamin svijet,  Recepti

Kolač od šljiva na “mameći” način

Koliko dobrih tekstova nastane dok kuham, tuširam se ili vozim auto. I onda sjednem za laptop i ništa… ovako nekako to izgleda ——————————————— prazna ploča, tabula rasa. A tako sam lijepo sama sa sobom popričala, razradila neku temu i došla do zaključka. Tome u prilog govori činjenica da imam 3 posta koji čekaju da ih završim i objavim, čekam da me primi inspiracija ili da ona jednostavno ne nestane kad počnem tipkati.
Ma ispari mi sve dok kažeš “keks”. Ili “tekst”. Koji tekst? Nema teksta, ostao je negdje na putu od Umaga prema Savudriji.

A ovaj je nastao dok se pekao jedan pokušaj kolača od šljiva. Uhvatila sam mrvu vremena da konačno nešto natipkam. Tema je zaista nevjerojatna i nikad obrađena: bezokusne šljive. Kupili smo ih nedavno i nismo znali što bi s njima s obzirom da nisu bile baš za žvakanje. Tako sam došla do fantastične ideje da ih ubacim u neki jednostavni biskvit i probam hoće li ih pećnica nekom čarolijom pretvoriti u voće s okusom.

No, taj proces pripreme i pečenja kolača nije uvijek najjednostavniji. Ovako nekako to izgleda kada ga pokušavaš napraviti dok dijete spava u sobi, vrata su otvorena a kuhinja je odmah do te sobe. Miksanje u kuhinji ne dolazi u obzir jer bi to značilo momentalno buđenje djeteta, a to nikako ne želimo. Znam Ivana, ti ćeš biti bolja mama i nećeš si dozvoliti da se hoda po prstima dok dijete spava. Nisam ni ja. Baš sam bila super mama nekad. A onda sam rodila (baš kako kažu supermame)

I tako, za silu i komoda za presvlačenje može poslužiti kao radna površina:
Komoda i mikser

A krpice za brisanje i kanta za pelene kao najbolja kulisa za fotografiranje: (i odlaganje stvari, poput metlica od miksera)

Kanta za pelene kao kulisa

No, dosta o meni, evo malo o kolaču:

Recept

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
pola žličice praška za pecivo
+ 5 šljiva za uranjanje

Postupak:
1.Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Dodati šećer u žumanjke i mikserom pjenasto umutiti.
U bjelanjke dodati prstohvat soli i umutiti ih mikserom u “snijeg”.
Lagano pomiješati smjesu od žumanjaka i snijeg od bjelanjaka. Dodati prašak za pecivo i brašno, te sve skupa miješati dok se ne dobije glatka smjesa.
2. Pleh za pečenje obložiti masnim papirom za pečenje (ili namazati maslacem i lagano posipati brašnom) te uliti smjesu od jaja i brašna (smjesu za biskvit).
3. Šljive oprati, prerezati po pola, maknuti košticu i peteljku, te ih staviti lagano da urone u smjesu za biskvit. Ostaviti peći oko 20 min (probati sa čačkalicom je li pečeno do kraja).
4. Kad je gotovo, ostaviti da se malo prohladi (oko 15-20 min) i posipati šećerom u prahu.
5. Uzeti čašu mlijeka i uživati u kombinaciji.

Šljive su uronile:

Šljive su uronile

Gotovo:

kolač sa šljivama

P.S. šljiva je ipak popustila i poprimila okus po šljivama

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *