kolač od jagoda
Recepti, Slatko

Kolač od jagoda i mascarponea

Kolač od jagoda, još jedan u nizu. Bacite oko i na Pavlovu roladu s jagodama!

SASTOJCI

Kore

• 6 bjelanjaka
• prstohvat soli
• 70 g šećera (ja sam koristila šećer kokosovog cvijeta, ali može bilo koji)
• 150 g mljevenih badema

Krema

• 500 g mascarponea
• 100 g meda (ili šećera/agavinog sirupa…)
• sok pola limuna

Voće

• jagode, borovnice, maline, po želji…

PRIPREMA

  1. Pećnicu upaliti na 160 stupnjeva.
  2. Bjelanjke i sol izmiksati u snijeg, dodati šećer i izmiksati do kraja. Mljevene bademe dodati u smjesu i umiješati žlicom ili špatulom (ne mikserom, da snijeg ne padne).
  3. Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i po cijelom rasporediti gornju smjesu. Peći 15-20 minuta do zlatno-smeđe boje.
  4. Koru prerezati na pola i odvojiti od papira za pečenje dok je još topla, jer puca kad je hladna.
  5. Jednu polovicu prebaciti na tanjur ili pladanj za posluživanje i premazati ju s pola kreme.
  6. KREMA se radi na način da se mikserom izmiksaju svi sastojci.
  7. Po kremi poslagati narezano voće.
  8. Na to staviti drugu koru, premazati s ostatkom kreme i poslagati još voća.
  9. Po želji ukrasiti s listićima badema, drugim voćem, listićima mente, čoko kapljicama…
  10. Staviti u frižider na hlađenje na min 2 h.

Što se tiče 6 žumanjaka koja ostanu, oni se mogu iskoristiti za pravljenje slastičarske kreme (umjesto ove gore navedene) u koju se onda doda mascarpone umjesto maslaca, ali ja nisam imala volje za tako nešto, pa sam ih ispekla u jednu veliku kajganu s povrćem.

P.S. Kolač od jagoda možete upotpuniti ili zamijeniti s nekim drugim sezonskim ili konzerviranim voćem, bit će jednako fino i ukusno. Krema s limunom dodatno osvježava. Ovo je pravi ljetni li proljetni kolač kojeg ćete često i rado isprobavati.

Dobar tek i javite ako isprobate 🙂

Pusa,

Tea

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *