Recepti

Ferrero Rocher torta (od mene za mene)

Ferrero Rocher torta kušanje

Čekala sam ponoć, kao Pepeljuga, ali ne da bih pobjegla, nego dočekala budna svoj 33. rođendan. Od godina ne možeš pobjeći. Kao ni od sebe ni svoje zaluđenosti čokoladom. Zato sam si odlučila zakomplicirati dan prije rođendana izrađujući ovu Ferrero Rocher tortu. Puna čokolade, lješnjaka i nutelle. Može li bolje?

Ako  dobro pogledate fotografije, vidjet ćete i najvažniji sastojak njenog uspjeha – male ruke moje pomagačice.

Mia pomaže

Sastojci

Za biskvit

250 g maslaca
250 g čokolade za kuhanje
125 g šećera
6 jaja
100 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Za 1. kremu

300 ml vrhnja za šlag
250 g tamne čokolade (ili one za kuhanje)

Za 2. kremu

250 g mascarponea
150 g nutelle ili drugog namaza
100 g grubo mljevenih lješnjaka

Za ukrašavanje

1 pakiranje šlag kreme od čokolade (npr. od Dolcele)

Priprema

(ili: ovo će biti dug dan)
Sve sastojke ostaviti na sobnoj temperaturi bar 1h da se kasnije lakše povežu (#bonding).

Upaliti pećnicu na 180. Čokoladu i maslac (odvojiti 1 žlicu za kalup za tortu) otopiti na pari (staviti veću posudu s malo vode na štednjak, na nju užu posudu i u nju staviti razlomljenu čokoladu i maslac).
Za to vrijeme pomiješati suhe sastojke (šećer, brašno, prašak za pecivo).
S malo maslaca (ona 1 žlica od prije) premazati kalup za tortu i posipati s brašnom (oko 1 šaka brašna). Višak brašna istresti iz kalupa. Ovo radimo da se biskvit ne zalijepi za kalup.


Smjesu čokolade i maslaca istresti u zdjelu sa suhim sastojcima, sve izmiješati sa špatulom dok se sve ne sjedini.
Dobivenu smjesu izliti u kalup i staviti peći na 200 stupnjeva 35-40 min, ovisno o pećnici. Najbolje je da nakon 20 min probate sa čačkalicom je li pečeno. I tako svakih 5 min. Biskvit je pečen kad iz njega izvadite suhu čačkalicu.

Ostaviti ga nekoliko sati da se ohladi do kraja. Za to vrijeme pripremiti kreme:
1. 300 ml vrhnja za kuhanje zagrijati do vrenja. Ubaciti 250 g čokolade za kuhanje i miješati dok se sve ne sjedini. Ostaviti da se smjesa ohladi do kraja, pa još 1h u frižideru da se stisne.
2. Mascarpone, nutellu i lješnjake izmiješati mikserom. Uliti 5 žlica prve kreme i sve dobro promiješati. Smjesu staviti u frižider da se ohladi i stisne.

Kad se biskvit ohladio, treba ga izvaditi iz kalupa, okrenuti naopačke i prerezati na 3 dijela.


Slijedi slaganje torte:

(još malo pa gotovo)
Na prvi biskvit (onaj najdonji, nakon preokretanja, jer je najgrbaviji i najružniji) namazati kremu br. 1. Po kremi posipati malo mljevenih lješnjaka (oko 2 žlice).
Na to staviti drugi biskvit (onaj srednji) i premazati ga kremom br. 2. Opet posipati s malo mljevenih lješnjaka (ili ne, jer se mljeveni lješnjaci već nalaze u kremi).
Preko toga staviti i zadnji biskvit (onaj na vrhu, jer je taj najravniji a želimo da nam je površina torte ravna zbog ukrašavanja i estetike, pa zato biskvit okrećemo i kompliciramo, a ne zato jer nam je dosadno).

Posipanje lješnjaka po torti


Tortu ostaviti u frižideru 1 h da se malo stisne. Za kraj, konačno (nakon cijelog dana čekanja i hlađenja) napraviti šlag kremu prema uputama na pakiranju i premazati tortu sa svih strana, nek’se osjeti da je fina i čokoladna.

Ali, to nije sve!
Torta ide preko noći na finalno hlađenje gdje će čekati bolje sutra (za nas, ne za nju!).

Ferrero Rocher torta kušanje

P.S. Nakon kušanja ove prefine Ferrero Rocher torte, primjetila sam da su obje kreme istog okusa, tako da se ne isplati komplicirati ni kupnjom sastojaka ni njihovom pripremom, pa ću ubuduće napraviti ili jednu ili drugu, u duploj količini.

Ferrero Rocher torta kušanje

P.P.S. Ovaj Ferrero Rocher recept je sudjelovao na Instagramu na natječaju kojeg je provodio Delimano i izabran je u 10 najboljih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *