Domaća šalša – mirisi i okusi ljeta

Domaća šalša – mirisi i okusi ljeta

Šalša je jedina zimnica koju radim već godinama. Mirisni i sočni paradajzi, puno svježeg bosiljka i domaći češnjak – kombinacija su koja me obara s nogu.

A obara i miris koji se širi kućom.

Nekada sam paradajze kupovala na zagrebačkim placevima, a sad imam tu sreću da imam vrijedne mamu i tatu koji sade svoje paradajze, tako da kuhamo šalšu od nekoliko vrsta paradajza.

Recept je više okvirni, tako da ne morate strogo slijediti njegove upute. Vjerujem da u današnje vrijeme svatko ima neki svoj recept i da je njegova šalša najbolja.

Priprema

1.Jedan veći lonac napuniti paradajzima skoro do vrha.
2.Ubaciti 2-3 glavice luka, šaku svježeg bosiljka i 4-5 režnja češnjaka.
3.Dodati 2 dcl vode, žlicu šećera i soli.
4.Kuhati 30 minuta uz povremeno miješanje.
5.Ostaviti pola sata da se ohladi pa izmiksati sa štapnim mikserom.
6.Kuhati do željene gustoće i začiniti još ako je potrebno.
7.Ostaviti da se ohladi (najbolje preko noći) i spakirati u vrećice za zamrzavanje.

šalša

Savjet: Ukoliko nemate mjesta u škrinji (kao što ja često nemam), šalša se može spremiti i u teglice. Potrebno ih je oprati i osušiti u pećnici na 50 stupnjeva (10-15 min.). Napuniti ih s vrućom šalšom, staviti poklopac i preokrenuti naopačke. Neka stoje tako preko noći i sutradan su spremne za spremanje u špajzu.



Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *