Cukerančići – autohtoni istarski kolačići

cukerančići

Cukerančići su suhi kolačići koji se uvaljaju u šećer kristal. To su tradicionalni istarski kolačići. Oni su se na ovim prostorima pripremali samo za posebne prigode poput svadbi, Božića i Uskrsa.

cukerančići

SASTOJCI:

3 jaja
200 g šećera
125 g maslaca
600 g brašna
1 prašak za pecivo (umjesto amonijaka koji se spominje u starijim receptima)
Prstohvat soli

PRIPREMA:

1.Jaja miksati sa šećerom 3-4 minute. Dodati rastopljeni maslac i kratko izmiksati.
2.Pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol.
3.Pomiješati obje smjese u jednoj većoj zdjeli.
4.Ostaviti 2h da odstoji na sobnoj temperaturi.
5.Upaliti pećnicu na 180.
6.Od tijesta otkidati kuglice težine cca 30 g.
7.Razvaljati rukama na dužinu cca 15 cm, zarezati malim nožem na krajevima i na još 2-3 mjesta. Savinuti u oblik potkove i staviti u pleh za pečenje na kojem je papir za pečenje.
8.Peći 10 min na 180, dok lagano ne porumene.
9.Tople ili hladne cukerančiće s gornje strane na kratko umočiti u malvaziju, pa u kristal šećer. Ostaviti da se ohladi.

Od ove smjese ispadne oko 30 komada.

Cukerančići su kolačići koji se nalazi na listi nematerijalnih kulturnih dobara. Naime, Ministarstvo kulture uvrstilo je “Umijeće pripreme tradicijske slastice pazinski cukerančić” na nacionalnu listu od 160 nematerijalnih kulturnih dobara, zahvaljujući Davorki Šajini – ljubiteljici istarske gastronomije iz agroturizma Ograde pokraj Žminja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *