Recepti

Čokoladna torta za Lanu

Mrzim kada pola dana provedem tražeći recept koji mi se sviđa. Već bih trebala početi s pripremom torte, a kad ono ni recepta ni sastojaka, a kamoli torte. #Onaj osjećaj kad ti se već povraća od otvaranja novih linkova i čitanja svih tih recepata, ono kad te bole oči od gledanja tog šarenila i na kraju ti se ništa ne sviđa. Ne znam događa li se to samo meni ili i drugima. Mrzim kad naletim na neki recept koji mi je na prvu dobar, ali onda nemam ili neke sastojke ili odgovarajuće kalupe. Na kraju se ova #hrvatskatragedija često puta završi tako da spajam svoje i tuđe postojeće recepte pa kud puklo da puklo. Za sada nije nikada ništa puklo.

Za sada.

Tako sam i ovoga puta. Tražila sam neku jednostavnu čokoladnu tortu. Nikakvu fererro, nutellu, kinder bueno,… ništa komplicirano, nešto jednostavno i fino (jer sam i ja takva ha-ha). Na kraju sam iskemijala ovu jednostavnu čokoladnu tortu koja ima malo sastojaka i koja pršti od “čokoladnosti”. Ima je dovoljno za oko 25 šnita, a ako vam ne treba tako velika torta možete ju “pretvoriti” u kolač rezanjem na male uobičajene kockice.

čokoladna torta za Lanu

Recept za oko 25 ljudi (malih i velikih)

Biskvit

250 g maslaca

250 g čokolade za kuhanje

100 g šećera

6 jaja

100 g brašna (glatkog/oštrog/pirovog)

pola vrećice praška za pecivo

Priprema:

Maslac i čokoladu otopiti na pari. Dodati šećer i dobro ga umiješati. Maknuti s vatre i dodati jaja i brašno i miješati s pjenjačom dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu sipati u pleh (onaj najveći, u obliku pravokutnika) i peći 10-15 min na 200 stupnjeva.

Ostaviti 1 sat da se ohladi.

 

Čokoladna ganache (ganaš) krema

1 l (1000 ml) vrhnja za šlag

500 g čokolade

Priprema:

Vrhnje zagrijati skoro do vrenja. U vrhnje staviti čokoladu razlomljenu na veće kocke  i miješati dok se skroz ne otopi. Ostaviti oko pola sata da se malo prohladi i stisne. Nakon toga, preliti ganache preko biskvita. Na to namrviti 150 g napolitanki. Ostaviti preko noći da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ujutro staviti u frižider da se skroz ohladi, na sat-dva. Nakon toga istući šlag od pola litre vrhnja za šlag i premazati preko ganaša. Vratiti u frižider na još sat vremena.

Ime sam napravila uz pomoć Giotto ferrero kuglica, a broj od čokoladice Kinder bueno. Kao što sam već rekla u prethodnom receptu – dekoracija mi nije jača strana, morate mi vjerovati na riječ da je finija nego što izgleda.

 

I za kraj, ne manje važno, moram i sebe i vas pitati kako je moguće da je 10 godina proletjelo u trenu. Naime, ovu sam tortu radila za moju nećakinju, jednu jedinu. Sjećam se dana kad se rodila, najstvarnije. Otvorili smo male Heineken pive i nazdravili u pauzi od krečenja stana. Bili smo sretni i zbunjeni. Nije nam bilo jasno da netko naših godina ima dijete, čudili smo se kao da ima dinosaura, a ne dijete. A tek kad smo ju prvi put vidjeli, gledali smo ju kao da nije s ovoga svijeta. Bile je crvena i namrgođena. No danas je vesela i prelijepa djevojčica koja ima već 10 godina. E pa želimo joj još najmanje 10 puta toliko 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *