Čokoladna babka – dizani kolač sa čokoladom

Čokoladna babka

Čokoladna babka je poljski kolač, no kad sam ga zarezala podsjetio me na naše orehnjaču i mahovnjaču. Pa sam se i sama zapitala- zašto nitko ne radi orehnjaču i makovnjaču od čokolade – tzv. čokovnjaču? Čoko babka se tu definitivno dobro uklapa. (Babka inače znači baka, pretpostavljam da su vrijedne bake u Poljskoj često radile ovaj fini čokoladni kolač).

Sastojci

Pola vrećice suhog kvasca
0.5 dcl mlijeka (pola deci!)
350 g brašna
30 g šećera
2 jaja
70 g maslaca
Po želji 1 žlica ruma/likera

Namaz

100 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
Prstohvat soli
(ili 200 g nutelle umjesto svega)

Priprema

1.Mlijeko zagrijati u đezvi sa žličicom šećera i dodati kvasac. Ostaviti par minuta da se digne.
2.U velikoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, dodati kvasac i zamijesiti tijesto. Ostaviti pola sata ili 1 sat da se udvostruči.
3.Kad se tijesto diglo, napraviti namaz tako da se na pari otope svi sastojci zajedno. Ostaviti da se prohladi, ne smije vruće na tijesto.

4.Tijesto prepoloviti na pola. Svaku polovicu staviti na pobrašnjenu plohu i prvo razvaljati valjkom, pa onda razvlačiti rukom do veličine pleha. Upaliti pećnicu na 170. 
5.Obje polovice premazati s namazom i zarolati svaku kao palačinku.
Čokoladna babka
6.Staviti obje "palačinke" jednu pored druge i isplesti ih kao pletenice. 
Prebaciti ih u pleh na papir za pečenje.

7.Peći 15-20 min. na 170 (dok ne dobije zlatno-smeđu boju). Probati sa čačakalicom je li pečena iznutra.
Može se jesti i topla.

Čokoladna babka
Čokoladna babka

Za još čokoladnih recepata kliknite ovdje ili me zapratite na Instagramu – profil je Mamika.tea

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *