Bumbarska torta – tradicionalna vodnjanska torta

Bumbarska torta
Bumbarska torta

Kad sam počela istraživati postoji li tradicionalna istarska torta, nisam naišla na tipičnu istarsku tortu pod tim nazivom, ali zato mi je Bumbarska torta došla kao dobar primjer jedne takve. Ona se tradicionalna sprema u Vodnjanu, gradiću na jugu Istre.

Jede se za Božić, Uskrs, svadbe i druge važne događaje, a od ove godine naći će se i na našem stolu, kako bismo stvarali neke nove obiteljske običaje.

Bumbarska torta ima samo 3 sastojka – jaja, šećer i bademe.

Sastojci

300 g mljevenih badema
300 g šećera
8 jaja
Malo maslaca za premazivanje kalupa
Malo brašna za posipanje (cca 1 velika žlica)

Priprema

1.Upaliti pećnicu na 170 stupnjeva.
2.Jaja miksati sa šećerom 7-8 minuta.
3.Bademe usitniti u blenderu i polako s pjenjačom umiješati u smjesu jaja i šećera.
4.Kalup za tortu premazati s maslacem (jako tanko) i posuti s brašnom. (To se radi da se torta ne zalijepi za kalup). Istresti višak brašna.
5.Smjesu izliti u kalup i peći 35-40 minuta. Probati sa čačkalicom je li gotova.
6.Ostaviti da se ohladi i dodatno ohladiti u frižideru.

Bumbarska torta je dosta bazična torta, pa mislim da ju se odlično može nadograditi nekakvom kremom od naranče ili šumskim voćem. Nije suha iznutra, nekako je taman mokra i sočna, a da nije gnjecava.

Bumbarska torta

Dobar tek i nadam se da će se Bumbarska torta naći i na stolu nekoga od vas. Javite mi!

Ugodne i sretne blagdane želi vam Mamika!

2 comments on “Bumbarska torta – tradicionalna vodnjanska torta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *