Aronija – zvijezda ove prefine i tražene torte

Aronija

Aronija je biljka koju nazivaju najzdravijom na svijetu. Na prvu se mnogima ne sviđa jer je gorka, trpka i nema previše soka. No, ova torta će vas uvjeriti u suprotno. Torta od aronije jedno je ugodno iznenađenje za sve koji su je probali. Ona je izvrstan spoj slatkog i kiselog, mrvičastog biskvita i pjenaste nježne kreme. Nema tko se nije oduševio kad ju je probao. Njezin recept dijelim već 5 godina, a sad je konačno došlo vrijeme i da ju stavim na blog.

Aronija
Aronija

Sastojci

Za biskvit:

3 jaja
3 žlice šećera
4 žlice brašna (ili mljevenih badema/lješnjaka)
Pola vrećice praška za pecivo
60 g tamne čokolade
50 g maslaca

Za kremu:

2 vrećice želatine
130 g bobica aronije (svježe ili smrznute)
300 ml čvrstog jogurta
500 ml vrhnja za šlag (radije biljni, zbog čvrstoće)
2 šlagfixa
100 g meda
200 g sirnog namaza

Priprema

Pećnicu ugrijati na 180 C. Kalup za tortu obložiti masnim papirom (ili namazati maslacem i posipati brašnom da se ne lijepi).

Za biskvit:

1.Čokoladu i maslac nasjeckati na manje komade i zajedno otopiti nad parom i ostaviti da se malo ohladi.
2.Jaja i šećer sa mikserom pjenasto izraditi (oko 4-5 minuta)
3.Brašno i prašak za pecivo pomiješati – pa postepeno dodavati u smjesu od jaja i šećera i pažljivo umiješati s pjenjačom. Isto tako dodavati otopljenu čokoladu sa maslacem.
4.Izmiješanu smjesu izliti u kalup za torte i peći oko 20 min (zavisi o pećnici, može i kraće) na 180 C. Bit će tanki sloj biskvita, oko 1 cm.
5.Kad se biskvit ispeče ostaviti ga da se potpuno ohladi. Za to vrijeme napraviti kremu.

Za kremu:

1.Želatinu napraviti prema uputama na pakiranju. Ostaviti da nabubri i za to vrijeme izraditi vrhnje sa šlagfixom.
2.Aroniju i jogurt izmiksati sa štapnim mikserom. Odvojiti malo od te smjese u mali lončić, ubaciti unutra želatinu i otopiti ju na laganoj vatri. To vratiti u smjesu jogurta i aronije.
3.U jednoj zdjeli izmiksati šlag, smjesu aronije i jogurta, sirni namaz i med.
4.Smjesu izliti na biskvit i ostaviti da se stisne preko noći u kalupu, a može i 5 do 6 sati u hladnjaku.

Aronija
Aronija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *